صدیقه قاسمی
شهید دکتر بهشتی شخصیتی ناشناخته است و شناخت اندیشههای ایشان یکی از ضروریات جامعه امروز ما به شمارمیآید ؛ وی اندیشمندی است که با اجتهاد فقهی متفاوت کوشیده تا نظام سیاسی اسلام را به شکلی نظام مند ، پویا و فراگیر درشکلی جهانی معرفی نماید. ابتکارِ تأسیس حزب جمهوری اسلامی که ایدة آن متعلق به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است در همین راستا بوده است
؛ایجاد چنین تشکلی یک تصمیم سیاسی نبوده و از باورهای عمیق دینی ایشان منشأ گرفته است .این عمل در چهارچوب نظری اندیشههای وی قابل فهم است و نباید آن را با فلسفه تأسیس دیگر احزاب مقایسه نمود . بنیاد نشر آثار آیت الله بهشتی با توجه به چنین تفکری در سیره سیاسی شهید بهشتی در مقدمه کتاب آورده است:
اگر عبادت را بر دوپایهی نظر و عمل استوار بدانیم ( ایمان و عمل صالح ) نتیجه آن خواهد بود که هرکس که در حزبی که داعیه اسلام دارد عضویت و مشارکت دارد باید بتواند میان مبانی نظری که بدان باور دارد و عمل اجتماعی که بدان مشغول است،رابطهای منطقی و سازگار وجوددارد . زندگی آیت الله دکتر بهشتی خود نمونهای بارز از چنین سازگاری میان میدان نظر و میدان عمل است و کارنامهی وی در حزب جمهوری اسلامی ، یکی از نقاط اوج بشمار میآید . ( صص 13ـ12 )
مباحث جلسه اولِ ایشان در توضیح دو عبارت نخستین مواضع ما که به “شناخت جهان “و” احساس و اندیشه ” میباشداختصاص یافته است . شهید بهشتی نخست ؛ شناخت نظام اجتماعی را که در آن هدفها، ارزشها و معیارها مشخص میشود را مورد بررسی قرار داده است .محور دوم ؛ شناخت خط مشی کلی و سیاستهای کلی برای رسیدن به آن هدفها میباشد .
محور سوم، انجام برنامهریزی مناسب برای گرفتار نشدن در دامروزمرگی و آخرین محور پرداختن به چگونگی اداره سازمان اداری کشور و سازمان اداری جامعه است .همچنین شناخت جهان به عنوان واقعیتی عینی و مستقل از ذهن انسان ؛ شناخت انسان به عنوان بخشی از این جهان به عنوان مبنایی مهم از بایستگیهای لازم در عرصهی شناخت مورد توجه قرار گرفته است . بخش پایانی این جلسه به اقسام راههای شناخت از جمله شناخت حسی و آگاهیهایی که مستقیما در قلمرو حس نیستند ،پرداخته شده است.
الهام و اشراق یکی از محورهای مطرح شده در مواضع حزب می باشد که به عنوان مرحلهای مستقل در دومین جلسة توضیح مواضع حزب مورد توجه قرار گرفته است .تأکید بر اهمیت عقل عملی به عنوان منبع مناسب برای شناخت حسن و قبح و نفی ناتوانی عقلِ حسابگر در تبیین آن از دیگر مطالب این درس گفتار میباشد .
نکته قابل توجه آنکه، شهید بهشتی یادآورشده است که راههای شناختِ چهارگانة فوق منافاتی با اعتقاد به تطور و تغیر و دگرگونی عالم ماده ندارد و عالم ماده همواره از یک شدنِ مستمر برخودار بودهاست.
آنچه در سومین جلسه به آن پرداخته شده دینامیک بودن و پویایی برخورد انسان براساس تعالیم قرآنی با جهان مادی است. شهید بهشتی در این بخش میگوید:قوانین ثابتی بر تطور و تغییرات جهان مادی حاکم است شرایط تغییر میکند ولی قوانین تغییر نمیکند این قوانینِ ثابت و سنتهای جاودانه ، انسان را به مبدأسنت گذاریِ لایتغیر میرساند . آن مبدأیی که تکیهگاه آن ثباتها و آن بیثباتهاست . شهید بهشتی با استناد به قرآن کریم به تبیین نظم در آفرینش پرداخته، نظم را نشانه ثبات در هستی و تغییر در این مجموعه با ثبات را امری قابل قبول برمی شمرد. همچنین تبیین معنای توکل از مطالب مهم این بخش است که از توجه به آن نباید غفلت ورزید .
“تبیین حرکت رشد یابِ جهان و فرجام آن” از دیگر عناوین مواضع حزب است که پرداختن به آن ، همراه با موضوع شدنِ ماده و تبدل “ماده ” به ” صورت ” به بحث و بررسی آن پرداخته شده است. در جلسه چهارم نتیجهای که از این بررسی بدست آمده اینکه: کل جهان طبیعت اصلا و واقعا هم فرجامی دارد که همان قیامت است و متکی به مبدأ هم هست . همچنین با توجه به آیات قرآن خََلَقَ دوگونه معنا شده است :معنای عام یعنی ایجاد و معنای خاص یعنی دگرگونی و تغییر دادن . در این درسگفتار براساس معنای خاصِ خَلقَ ، مفهوم تکامل و وحدت جهان تبیینگردیدهاست.
شناخت از را ه عرفان و نقد پای بندی محض درزندگی به محاسبات و جهت یابیهای عقلِ حسابگر در جلسه پنجم مطرح شده است همچنین ، شهید بهشتی با توجه به آیات قرآن، به اهمیت فؤادورابطه ارگانیک آن با قلب انسان پرداخته و راه دل را ایمان آفرین و شناخت از راه عقل نظری را فاقد چنین تأثیری میداند . نفی و طرد خانقاه نشینیهای بیتعهد و ریاکارانه نیز از موارد جالب توجه در این گفتار میباشد . نکاتی چند در اهمیت دیدگاه کانت پیرامون بایدهای اخلاقی ، نگاه تطبیقی و مقایسهای این بخش را به خود اختصاص داده است
در بخش دیگری از این جلسه ، شهید بهشتی ماکیاولیسم و نیهلیسم را حاصل بهرهمندیها و به آرزورسیدنهای کشورها و جوامع صنعتی دانسته وبا تأکید براهمیت نقشآفرینی عشق در زندگی بشر ، بیعشقیِموجود در جوامع انسانی را مردگی خوانده است .
انسان و ویژگیهای او از دیگر محورهای مواضع حزب است که در جلسات ششم و هفتم به آن پرداخته می شود .با توجه به آیات قرآن، موضوع انسان و ویژگیهای او در جنبه استثنایی بودنش یعنی برخورداری از اندیشهای دوربرد، توانایی در شناخت خیروشر ،بهرهمندی از قدرت اختیار ، مسئولیت داشتن ، و برخورداری از خلاقیت و ابتکار مورد توجه قرار گرفته است انسان در جهان بینی اسلامی خلیفه الله است نه فرزند خدا .او برخوردار از روح الهی است نه روح نباتی و حیوانی وجود غرایز و انگیزه ها میتوانداو را وادار به تلاش نماید غرایزی مانند : غریزه جنسی ، افزون طلبی ، مقام طلبی ، انتقام جویی در صورتی که آنها کنترل و مهار نشود می تواندباعث بیتعادلی در انسان گردد. اگرچه وجود غرایز در حیوانات به دلیل فقدان قدرت تشخیص و اندیشه همواره نقش تعادلی دارد اما با توجه به آیات قرآن شخصیت انسان در هر دوسوی بی نهایت است. شناخت فطری و دریافتهای فطری و عقل عملی در مسیر اصلی هدایت یعنی حق جویی بسوی کشف رازهای جهان و آرمانهای شریف انسانی برای تعالی و کمال او نقشی بنیادین بر عهدهدارد . تأکید بر ناتوانی تعیین بایدهای اخلاقی توسط عقل نظری وتوضیحاتی پیرامون اگزیستانسیالیسم ازموضعات قابل تأمل در این دو جلسه می باشد
در ادامه موضوعِ انسان شناسی آنچه در جلسة هشتم مورد بحث قرار گرفته شده است ، انسان و مسئولیتهای او می باشد. همواره سه حیطة مهم برای محاسبه انسان باید مد نظر باشد:” محیط طبیعی ، درون خود انسان و محیط اجتماعی” .بنابر این تقسیم بندی، سازندگی انسان و مراقبت او از خود به جلوهای از ذکر الهی تبدیل می شود و نباید از امکان ساختن امتوسط توأم با سازندگی فردی غافل شد. شهید بهشتی محیط اجتماعی و تاریخی را به عنوان ظرف تکامل و حرکت انسان مورد توجه قرار دادهاست هرچند هردوی آنها پرداختة انسان و مظهری از همه خصلتها و جاذبههاو درگیریهای او بهشمار میآیند .چگونه انسان مسئول از موانع عبور کند و به فلاح دست یابد ؟ از مهم ترین عناوینی است که پرداخت به آن در جلسه نهم صورت گرفته است .داشتن انگیزه درونی توأم با آگاهی ، بخاطرسپاری هدف و ذکر خدا از مؤثرترین عواملی هستند که انسانها میتوانند دست یابی به مقصد ( فوز ) را با توجه به ارادة خداداد و عمل صالح برای خود فراهم نمایند .
از نکات مهم این بخش تذکر به اجتناب و پرهیزاز بازیگری سیاسی در عرصه فعالیتهای حزب جمهوری اسلامی است. شهید بهشتی تأکید نمودهاند:” آنچه برای اعضا حزب باید مد نظر قرارگیرد پیروزی اسلامی است نه پیروزی سیاسی .” ارائه راهکارهایی در زمینه تقویت روحیه دینی با توجه به آموزههای قرآنی بخش گسترهای از مطالب این جلسه را به خود اختصاص دادهاست .
تاریخ جلسه دهم21/3/1360 نشانگر آن است که این مطالب در آخرین بهار زندگی آن اندیشمن فرهیخته صورت گرفته است .بررسی نقش نبوت درزندگی انسان، با توجه به ویرانگری یا پیشبرندگی انسان در جامعه ، موضوع مورد توجه شهید بهشتی است که پرداخت به آن بر اساس عنوانی مستقل در مواضع می باشد . دو عامل افزون طلبی ( تکاثر ) و خویشتن دوستیِ انسان در ایجاد تعادل اجتماعی و یا بر همزنندهی آن در جامعه نقشی اساسی دارند. بعثت انبیابرای کمک به خلاصی انسان ازکشمکش تباهیآوری است که همراه عقل عملی و باطنی به عنوان لطف و کمک اضافی خداوند میتواند به این کشمکش فرجامی نیکو ببخشندو از به خطر افتادن هدف عمومی و کلی انسان در فرد و تاریخ یعنی سیر إلی الله و پیراستگی که مقصد اساسی حیات انسان است جلوگیری نماید .
4/4/1360 سه روز قبل از عروج ملکوتی فقیه ممتاز شهید آیت الله دکتر بهشتی است که آخرین و یازدهمین درسگفتارِ مواضع تفصیلی حزب جمهوری اسلامی میباشد. از محورهای اساسی این درس گفتار پس ازتبیین نقش انبیا درزندگی بشر ، بررسی ویژگیهای آنها و چگونگی ارتقاءوتعالیشان ـ با توجه به اینکه برخاسته از عامه مردم هستندـ.میباشد. شهید بهشتی در توضیح این ویژگی میگوید:انبیا به واسطه دریافت وحی به معارفی دست مییابند که با تجربهاندوزی وآموختههای علما و دانشمندان قابل مقایسه نخواهد بود . امتیاز دوم انبیا آن است که تعالیم ایشان پاسخ به فطرت بشر و هماهنگ با نظم عمومی جهان ( در بخش نظری ) و منطبق با فطرت الهی ( در بخش عملی ) میباشد . البته میتوان هردوی آن را به عقل نظری و عملی تعمیم داد . نشان دادن اصالتِرسالت در مقام عمل، ویژگیِ سوم انبیا الهی است. پرداختن به چگونگی نقش انبیا در رویدادهایتاریخی و تبیین فلسفه تاریخ دراسلام از مطالب قابل توجه در این بخش به شمار میآید.
در نگاهی کلی به این کتاب، ضمن قدردانی از کسانی که دست به تنظیم و نشر این کتاب زدهاند، نکات زیر نیز قابل توجه یا تذکر به نظر میرسد:
- در پایان هرجلسه به پرسشهای افراد پاسخ داده شده و بررسی مستقل آنها میتواند رهیافت مناسبی در تبیین دیدگاههای شهید بهشتی خاصه در فلسفه تاریخ باشد .
- اگر متولیان نشر آثار شهید بهشتی اقدام به تنظیم چکیده و کلید واژه برای هرجلسه مینمودند بردقت علمی و ارزش فزاینده مطالب برای مخاطبین خاص بسیار مفیدواثر بخش واقع میشد .
- ذکر تاریخ و مکان تشکیل این جلسات بر ارزش تاریخی آن میافزاید. همچنین، آوردن نام افراد خاصی که در این جلسات شرکت داشتهاند ، می تواند به ثبت خاطرات تاریخی افرادکمک نماید.
- تأثیرات خاص اندیشه صدرایی در مطالب این کتاب میتواند رهیافت مناسبی باشد برای علاقهمندان به شناخت اندیشههای سیاسی شهید دکتر بهشتی .
- به نظر میرسد مطالعه کتاب حق و باطل شهید بهشتی کمک مؤثری به فهم آنچه در این کتاب درباره فلسفه تاریخ آمده مینماید . همچنین شایسته است محققین و علاقهمندان به مباحث کلامی و تاریخی ضمن مطالعه این کتاب ، به مقایسه بحث عقل نظری و عملی کتاب حق و تکلیف حضرت آیت الله جوادی آملی با دیدگاههای شهید بهشتی بپردازند
در پایان این دردرا نمیتوانم پنهان نمایم که انتظار میرفت صاحبان فکر و اندیشه بویژه آنانکه توفیق مصاحبت ودرسآموزی از محضر شهید بهشتی را داشتهاند به معرفی و بررسی این کتاب بپردازند تا افرادی چون صاحب این قلم پا به این عرصه نگذارند .